Ruark Audio

Dok svira radio neka bude cool & stylish

09. kolovoz 2022.

Fotografije: Ruark Audio

Kada se danas za aparat kaže da je lijep, u pravilu se misli i da je kvalitetan. Nepotpunu konkurenciju takvo tržište izbaci iz utakmice. Glazba i njezini "izvođači" opaki su igrači u ovom poretku koji poznajemo, stoga - odabrasmo nekoliko zanimljivih radio aparata.

Nostalgični ste? Nostalgični za radio-aparatima? Stvarno ne morate biti – aparati su tu, manje ili više skupi, manje ili više lijepi i funkcionalni. Mi smo odabrali tri aparata jednog nama dragog proizvođača – Ruark Audija.

Naime, radijski aparat nije tu "samo" da nam pruži informaciju, ili glazbeni užitak ili da "stvori" atmosferu. On je ravnopravan objekt koji uz druge objekte (namještaj) čini vaš prostor - Vašim prostorom. A uloga koja mu je dodijeljena odista nije mala. Kreator zabave, štimunga, stvaratelj mira ili ushita....

Pogonska, industrijska jedinica ovog odabranog brenda smještena je na jugoistočnoj obali Engleske, a vlasnici su obitelj koja je posebno odgajala ljubav prema glazbi, ali i prema šetnjama plažom u Southendu. Osnivač Alan O’Rourke, cijeli svoj život svira gitaru i okružen je hi-fi opremom stoga nije posve iznenađujuća njegova ljubav spram audio tehnologije. Odnosno, spram dobrog zvuka. Njihov prvi proizvod, ranih 1980-ih, bio je Sabre - ljupki mali dvosmjerni zvučnik u obliku police za knjige koji je osvojio nagrade i stavio ih na "radijsku kartu".

U to su vrijeme svi zvučnički ormari bili izrađeni od drva, a mnogi su još uvijek. Alanov otac, Brian, bio je školovani stolar i radio je s nekim od pionira, velikana britanskog hi-fija. Shvatio je koliko su materijali i konstrukcija važni za zvuk glazbenog sustava. Kakav otac takav sin - reklo bi se. I to su principi koje i danas primjenjuju kada ažuriraju, "upgradeaju" ili samo dizajniraju svoje proizvode.