Jednostavni, a ukusni

Gastro hitovi iz karantene koje i dalje volimo: znate li koji je recept bio najtraženiji?

26. svibanj 2020.
Fotografije: istockphoto; Unsplash

Od neobičnih palačinki-pahuljica preko svih vrsta kruhova pa sve do dalgona kave koja je u međuvremenu dobila više verzija, izdvajamo prave hitove koje smo voljeli u izolaciji, a voljet ćemo ih i nakon nje.

Većina gastro hitova koji su nam u karanteni teško mogli promaknuti proizašli su s Tik Toka, društvene mreže koja je u vrijeme socijalnog distanciranja bila jedna od najpopularnijih, ali i s Instagrama gdje već tradicionalno odlazimo po inspiraciju za kuhanje. Izolacija je tako popularizirala brojne od prije poznate recepte, poput banana kruha koji je bio najtraženiji recept na svijetu od početka ožujka, na temelju rezultata Google Trends, dok su trendi bile i palačinke (na drugom mjestu), ali u potpuno novoj (i naizgled napornoj) verziji. Naravno, na veliko se, osobito u početnom razdoblju karantene, mijesio i kruh, ali u sourdough verziji. Pronašli smo sve gastro hitove iz karantene koje ćemo nastaviti raditi i nakon izolacije.

Mini palačinke koje "glume" pahuljice.

"Cereal pancakes" su palačinke u minijaturnoj verziji koje na prvi pogled izgledaju poput pahuljica. Rade se po receptu za američke palačinke, a za potpuni dojam mogu se poslužiti u posudici i preliti ih jogurtom te "začiniti" svježim voćem. Naravno, s obzirom na to da se radi o palačinkama možete ih preliti i čokoladnim preljevom, džemom ili, pak, javorovim sirupom.

Sourdough kruh

Ako je netko bio zvijezda karantene onda je to kruh. Svi su mahnito pripremali tijesto, kupovali kvasac i pekli svoje verzije kruščića po cijele dane. Gotovo da je bio neuspjeh ako barem jedan nije zamirisao u vašem domu. No, s obzirom na to da je kvasac jako brzo nestao s polica, mnogi su se okrenuli drugoj verziji kruha - a to je onaj od kiselog tijesta za koji treba starter. I tako je krenulo: razmjena startera, 1000 pitanja o njegovom uzgoju i još više divnih fotografija finalnog proizvoda. Nadamo se da ste vi svoj sourdough kruh usavršili u izolaciji, ako niste - još uvijek stignete, a mi vam preporučujemo pomoć Sare Majkić, koja stoji iza bloga Breaking Bread.

Dalgona kava

Ako niste probali, sigurno ste je barem jednom vidjeli. Neodoljivo kremasta dalgona kava osvojila je Tik Tok i uskoro nakon eksplodirala kao glavno piće koje se mora isprobati. Većinu je osvojila prvenstveno jer je vrlo jednostavna za pripremu jer trebaju samo instant kava, šećer i voda. Ta tri sastojka treba dobro izmiksati ili mutilicom umutiti dok ne nastane kremasta smjesa te u čašu, nakon što smo ulili mlijeko po izboru, na vrh dodati izmiksanu instant kavu. Iako nije ništa novo, dalgona kava u karanteni je dobila veliki broj različitih verzija pa sada već imamo onu s Nutellom, matcha dalgonu, ružičastu verziju od jagoda...

Banana kruh

Još jedan kruh na popisu, ali ovog puta glavni sastojak su banane. Sigurno ste se našli u situaciji da vam taman jedna ili dvije banane uhvati "crnilo" i najradije biste ih bacili. Savršeno rješenje za takve situacije je popularni banana bread za koji priprema traje pet minuta, a pečen je nakon nekih 40. Mi smo u karanteni najčešće radili prema receptu gastro novinarke Nede Batinić, koji možete naći na Dobroj hrani, a neće pogriješiti ni ako umjesto sjeckane čokolade stavite namaz od lješnjaka.