Kad je hrana u pitanju, mi izbjegavamo pojam detox. Smatramo da se naše tijelo može savršeno dobro pobrinuti za to, zbog toga imamo kožu, jetru i bubrege.
Gledati na neku prehranu kao na detox prehranu može lako dovesti do nezdravog odnosa s hranom i vlastitim tijelom te stvarati grižnju savjesti kad jedemo nešto što ne spada u detox skupinu. Ako se pravilno brinemo za sebe (fizički i psihički), onda nam pizza ili burek u 10 navečer neće napraviti nikakvu štetu. Dakle, bitan je balans - ako 80% vremena jedemo kvalitetnu i nutritivno bogatu hranu, tih 20% možemo jesti što god nam je volja!
Ipak, s vremena na vrijeme možda imamo potrebu za malo lakšom i zdravijom hranom. Hrana koja se temelji na biljkama je idealno rješenje. Godi nam i tijelu i umu, razvija našu kreativnost i zapravo nas natjera da izađemo iz nekih davno naučenih navika koje do tada nismo propitkivali.
I iako smo se mi na biljnu prehranu odlučile najviše iz etičkih razloga, ona ima i brojne zdravstvene benefite pa ne čudi da ju većina doktora i nutricionista smatra prehranom budućnosti.
Veganska prehrana ne znači nužno i zdrava prehrana (veganstvo je životna filozofija, a ne samo odabir hrane), ali ako pričamo o cjelovitoj biljnoj prehrani onda možemo biti sigurni da se radi o najboljem što možemo napraviti za naše tijelo. Kao i u svemu, i ovdje je jako bitan balans i osnovno znanje o namirnicama i nutrijentima koje unosimo na dnevnoj bazi.
S biljnom hranom se zbilja ne trebamo brinuti da će nam nestati ideja - postoji toliko vrsta grahorica, žitarica, sjemenki, povrća i voća koji su nam dostupni i koje možemo kombinirati na bezbroj načina. Najbolje bi bilo hraniti se sezonski - zimi to znači puno korjenastog povrća, kupusnjača i tople hrane na žlicu. Ako će vam ipak zatrebati koja ideja, ovako nekako izgleda naš dan kroz hranu. Naravno, ne zaboravite piti puno vode kroz cijeli dan.
DORUČAK: zobena kaša
Sastojci (za 2 bogate porcije):
300 ml biljnog mlijeka po vašem izboru
100 grama zobenih pahuljica
1 što zrelija banana
Začini - žličica cejlonskog cimeta
Za posluživanje:
Sjemenke konoplje
Borovnice
Maslac od badema
Postupak
U manjem lončiću pomiješajte mlijeko, zgnječenu bananu i cimet pa sve dobro promiješajte i lagano dovedite do vrenja.
Ubacite pahuljice i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok pahuljice ne popiju svu tekućinu. Ako vam se čini da je smjesa pregusta slobodno dodajte još malo mlijeka
Poslužite sa svježim borovnicama, konopljom i maslacem od badema.
RUČAK: miso juha
Sastojci (za dva tanjura):
Žlica miso paste
100 grama shiitake gljiva
1 veća mrkva
Žlica sojinog umaka
Poriluk
Pola litre vode ili dashi temeljca
Prstohvat soli i chillija
Po želji: rezanci smeđe riže, kockice tofua, sezam
Postupak:
Mrkvu narežite na tanke trakice, poriluk na kolutove (samo bijeli dio)
Na malo sezamovog ulja popržite shiitake. Neka vam se fino “uhvate” sa svih strana jer će im tako okus biti puno bolji. Kad su skoro gotove, dodajte mrkvu, poriluk i začine koje koristite, dinstajte još minutu/dvije pa dodajte vodu i sojin umak. Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta.
Imajte na umu da je miso pasa dosta slankasta i intenzivna (pogotovo tamna) pa pripazite sa začinima. Bolje da u startu stavite manje soli pa lako nadodate ako vam bude falilo.
Žlicu miso paste u čaši razmutite sa žlicom ili dvije vode.
Skuhajte rižine rezance ili ih na kraju samo ubacite u vruću juhu (ovisno koje koristite, skuhajte ih prema uputama na pakiranju), popržite šaku sezama na suhoj tavi (dakle - bez ulja). Sezam brzo gori pa cijelo vrijeme miješajte i čim zamirišu ih izvadite iz tave. Tofu nasjeckajte i isto kratko popržite na kap, dva ulja.
Ugasite juhu (ili jako smanjite vatru), odmah dodajte miso i dobro promiješajte.
Prebacite juhu u tanjur, dodajte rižine rezance, kockice tofua i sezamove sjemenke.
Salata od batata i crvene leće
100 grama beluga leće
150 grama baby špinata
Jedan veći batat (oko 300 grama)
Malo maslinovog ulja
Začini: sol, chilli, dimljena crvena paprika
Za dressing:
Biljni jogurt ( 200 grama)
3 žlice maslinovog ulja
Žličica dijon senfa
Par kapi javorovog sirupa
Prstohvat soli
Sok jednog limuna
Sjemenke sezama
Postupak:
Leću isperite par puta pod hladnom vodom i kuhajte 20 min do pola sata.
Batat ogulite, narežite na odgovarajuće komadiće pa ga začinite maslinovim uljem, chillijem, dimljenom crvenom paprikom i posolite. Naravno, koristite začine koji vama pašu.
Začinjeni batat prebacite u protvan obložen papirom za pečenje i pecite na 190 stupnjeva 20 minuta do pola sata (ovisno o veličini komadića)
Sve sastojke za dressing stavite u staklenku, zatvorite je i dobro protresite nekoliko puta. Ako vam je pregusto, dodajte nekoliko žlica vode
Na dno tanjura stavite baby špinat, na njega posložite pečeni batat, leću i sve zalijte dressingom od jogurta i senfa.
POPODNEVNI SNACK: Jabuka i žlica maslaca od lješnjaka
VEČERA: Brzi namaz od bijelog graha
Limenka bijelog graha
Manji režanj češnjaka (ili veći, kako volite)
Sok pola limuna
3 žlice maslinovog ulja (* ako želite oil free verziju maslinovo ulje zamijenite vodom)
Prstohvat soli
Prstohvat dimljene paprike
Postupak:
Grah isperite i sa češnjakom, limunovim sokom, dimljenom paprikom i soli prebacite u blender i kratko izmiksajte. Sad lagano dolijte maslinovo ulje i nastavite miksati do kremaste, glatke smjese.
Probajte i doradite začinima po želji.
Umjesto s kruhom, poslužite s komadićima mrkve. Vjerujte nam, paše bolje nego što mislite.