POSLJEDNJI BARSKI KLASIK

Koktel minulog sjaja: priča o ružičastom, glamuroznom napitku, zaštitnom znaku ‘Seks i grada‘ 

28. ožujak 2020.
Fotografije: Profimedia; Getty Images

Koktel koji je obilježio kraj prošlog i početak ovog stoljeća nesumnjivo je ružičasti, glamurozni i ukusni Cosmopolitan. Proslavljen u kultnom serijalu "Seks i grad", ovaj nekoć "in" simbol svakog trendy bara posljednjih je godina utonuo u sjenu, no prethodno se ipak upisao u knjigu miksoloških klasika.

U ovo teško vrijeme, čitati o umijeću življenja mnogima je na kraju pameti, ali upravo je baš sada itekako pravo vrijeme da neizvjesnu svakodnevnicu, u kojoj smo se svi nažalost našli, uljepšamo pričama koje život čine vrijednim življenja i uživanja. Baš zato me je moja berlinska karantena ponukala da uz neophodne namirnice kućni bar opremim sastojcima za jedan od mojih omljenih koktela – Cosmopolitan. Ovo je njegova priča...

Većina nas koktel Cosmopolitan pamti kao omiljeno piće fiktivne spisateljice Carrie Bradshaw kojeg je ispijala sa prijateljicama tijekom svojih njujorških putešestvija u slavnom serijalu "Seks i grad", a koji je obilježio kraj 20. i početak 21. stoljeća. Tada se taj ružičasti miksološki zaštitni znak glavne junakinje načinjen od votke s okusom limuna, Cointreaua, svježeg soka od limete i soka od brusnica, naveliko naručivao u barovima širom svijeta.

 

 

 

Upravo je njegova provotno velika popularnost bila razlogom njegove kasnije "nepopularnosti" o čemu svjedoči i posljednja scena prve filmske adaptacije serijala. Dok ispijaju Cosmopolitan, na Mirandin upit zašto se prestali piti tako ukusno piće, Carrie odgovara da je razlog tome činjenica da su svi drugi bili počeli. No unatoč njegovom "nevinom" izgledu, riječ je o mješavini koju i profesionalci i znalci shvaćaju itekako ozbiljno, te koja se uvrstila na listu najboljih barskih klasika.

image
Cosmopolitan je bio zaštitni znak Carrie Bradshaw

Postoji mnoštvo priča o nastanku Cosmopolitana. Iako se smatra svremenom barskom kreacijom čije su inačice kreirali različiti barmeni tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, vrlo sličan recept od gina, Cointreaua, soka od limuna i sirupa od malina pojavio se u knjizi "Pioneers of Mixing at Elite Bars 1903-1933" iz 1934. godine.

Prema uvriježenoj legendi zasluga za nastanak Cosmopolitana pripada izvjesnoj Cheryl Cook koja je krajem 1970-ih radila u South Beachu na Floridi. Kako je sredinom 1980-ih Martini počeo doživjavati preporod, za elitu iz Miamija u restoranu "Strand" odlučila je kreirati nešto pitkiji koktel koji bi se također ispijao iz elegantne Martini čaše. Cook je pomiješala Absolut Citron votku, triple sec, koncentrirani voćni sok Rose's lime, i sok od brusnice kako bi koktelu dala karakterističnu ružičastu nijansu. Brojni miksološki autoriteti osporavaju njenu zaslugu za kreaciju Cosma, kako se koktel još naziva od milja, a neki su čak tvrdili da dotična osoba i ne postoji. No i Neal Murray tvrdi da je osmislio Cosmopolitan 1975. godine u Cork & Cleaver steak houseu u Minneapolisu. Eksperimentirao je s koktelom Kamikaze kojem je odlučio dodati malo soka od brusnice. Osoba koja je prva kušala novi koktel okarakterizirala ga je "vrlo kozmopolitskim" pa je navodno tako piće kršteno imenom Cosmopolitan.

image
Cosmopolitan često zovu i Cosmo, a nazivan je "ženskim" zbog svoje boje

Ipak, čovjek koji je definitivno zaslužan za širenje Cosmopolitana je John Caine iz Ohia koji se s inačicama ovog koktela susreo u barovima Provincetowna u Massachusettsu 70-ih godina, a 1987. godine piće je predstavio gostima u San Franciscu gdje je otvorio vlastiti bar. Iste je godine Toby Cecchini u njujorškom Odeonu varijantu koktela od obične votke, triple seca, koncentriranog voćnog soka Rose's lime i granatine promijenio počevši koristiti votku s okusom limuna, Cointreau, svježi sok od limete i sok od brusnice. „Kralj koktela“ Dale DeGroff tvrdi da je prve Cosmopolitane probao u "Fog City Dineru" u San Franciscu, a potom u njujorškom Odeonu. DeGroff je poput Cecchinija bljedunjavoj mješavini dodao Absolut Citron votku, Cointreau umjesto triple seca, a umjesto soka Rose's lime svježe cijeđeni sok od limete davši tako vlastiti obol piću koje je potom predstavio svojim gostima u "Rainbow Roomu" njujorškog Rockefeller Plazi 1996. godine. Devedesetih je godina Cosmo bio u vrhu svoje popularnosti, a kada je tijekom after partyja u "Rainbow Roomu" poslije dodjele Grammyja u obližnjem "Radio City Music Hallu" fotografirana Madonna kako ispija Cosmopolitan, zvjezdana slava koktela bila je zapečaćena. Novinski stupci toga vremena hvalili su novo "in" piće kao prvi odabir celebrityja i glitterata, a kao omiljeni koktel Carrie Bradshaw osvojio je svijet pa se u velikom broju počeo posluživati doslovno u barovima posvuda. Upravo je ta "inflacija" dovela do mijenjanja originalnog recepta, korištenja manje kvalitetnih sastojaka i dodavanja prevelike količine soka od brusnice, što je bilo razlogom pada koktela u nemilost. Također, zbog svoje boje piće je stigmatizirano kao "žensko" te se sve manje počelo naručivati. 

image
Noćni život 

Cosmopolitan je, ako se slijedi recept i koriste najkvalitetniji sastojci, uistinu ukusan koktel, izbalansiranih okusa, lagano trpak, ali i dosta jak. Prema Međunarodnom udruženju barmena (IBA) radi se od četiri mjerice votke s okusom limuna, jednom i pol mjericom Cointreaua, jednom i pol mjericom svježe cijeđenog soka od limete i tri mjerice soka od brusnice. Sastojci se u shakeru mućkaju s ledom te potom kroz procijedilo lijevaju u rashlađenu Martini čašu. Najčešća dekoracija je spirala korice limete. Ostale varijante originalnog recepta poigravaju se s omjerima spomenutih sastojaka i dekoracijama, a najbolji Cosmo ovisi o individualnim preferencijama. S vremenom su se pojavile i druge inačice ovog pića kao npr. Blue Cosmopolitan, koji se pravi sa plavim curaçaom umjesto Cointreauom i sokom od bijelih brusnica umjesto crvenih, zatim Cosmocello, u kojem se umjesto soka od limete koristi limoncello, da nabrojim samo neke.

 

 

 

Cosmopolitan je danas neizostavni dio koktel ponude svakog kvalitetnog bara, a u SAD-u u stopu slijedi najomiljeniji Mojito. Istina, velika popularnost možda jeste kumovala njegovom naglom izlasku iz mode, ali Cosmo je koktel koji ni u kom slučaju ne zaslužuje zanemarivanje, a kamoli zaborav u koji je počeo tonuti završetkom snimanja serijala "Seks i grad" prije točno šesnaest godina. Ova nimalo laka vremena, kada izlasci u barove i klubove nažalost nisu opcija, prilika su da makar u okrilju našeg doma ukusnom i lepršavom Cosmopolitanu darujemo adekvatnu pažnju i iskažemo poštovanje koje kao posljednji veliki barski klasik 20. stoljeća nesumnjivo i zaslužuje.