Koju god bundevu izabrali, ne možete pogriješiti - od muškatne, hokkaido, buče, prinčeve krune ili ibize... Sve su bundeve bogate vitaminima i mineralima, zbog čega povoljno djeluju na imunitet i opće stanje organizma. Bundeve su pune beta karotena, karotina ili provitamina A, vitamina C, E i K i vitamina B grupe - B1, B2, B6, niacina, folne kiseline, kalija, fosfora, kalcija, željeza, pektina, celuloze... Njezina je energetska vrijedna iznimno niska - 26 kcal na 100 grama, zbog čega je odličan izbor za sve one koji žele smršavjeti i koristiti zdrave namirnice.
Meso bundeve možete pripremati na mnogo načina. Primjerice, možete je ubaciti u pire krumpir, dodati sloj bundeve u musaki umjesto krumpira ili sloj u lazanjama, umiješati pire od bundeve u pastu carbonaru ili samo ispeći u pećnici i uživati u čipsu...
U nastavku donosimo 6 jednostavnih recepata s ovom hit namirnicom koje ćete voljeti cijele jeseni i zime.
Slatka pita
Tijesto
220 grama brašna
50 grama šećera
100 grama maslaca
2 žumanjka
2-3 žlice hladne vode
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i maslac te dodajte žumanjke i dovoljno vode da umijesite meko tijesto. Ostavite da stoji 15-ak minuta.
Punjenje
pola veće ili jedna manja muškatna bundeva
75 grama meda
75 grama šećera
3 jaja
1 žlica đumbira
pola žlice pimenta
Ogulite i izrežite bundevu na kockice te ju kuhajte 10-15 minuta u vodi ili omekšajte na tavi. Kad se malo ohladi napravite pire. U njega umiješajte ostale sastojke.
Tijesto tanko razvaljajte te, ovisno o tome kakvu posudu ili posude koristite, prekrijte dno i strane do ruba. Ispunite punjenjem do dvije trećine. Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Ostavite da se ohladi barem 20 minuta. Poslužite uz šlag.
Humus od bundeve
Treba vam
1 manja do srednja bundeva
1 konzerva slanutka
tahini pasta
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
2 žlice meda
sol, papar, kim
Ispržite češnjak na maslinovom ulju kratko, da dobije laganu boju. Bundevu izrežite na kockice i prepecite u pećnici 15-ak minuta, da se opusti ili to učinite u tavi.
Zatim sve sastojke stavite u jednu posudu i izmiksajte zajedno (ili stavite u blender). Ako bude pregust, humus razrijedite dodatkom maslinovog ulja, a možete ukrasiti prženim sjemenkama bundeve.
Vegetarijanski chili s bundevom
Treba vam
1 manja ili srednja bundeva
1 konzerva graha (ili slanutka)
1 konzerva kukuruza
500 grama pelata ili umaka od rajčice
1 crveni luk
4 režnja češnjaka
povrtni temeljac
čili papričica (ako nemate svježu, možete koristiti i sušeni začin)
sol, papar
kajenski papar
Na ulju popržite narezani crveni luk i odmah dodajte čili papričicu. Začinite sa soli, paprom i kajenskim paprom. Nakon 10-ak minuta dodajte češnjak te zalijte vinom. Nakon 3-4 minute dodajte bundevu narezanu na kockice. Kad ona omekša, dodajte grah/slanutak, kukuruz i pelate. Začinite dodatno po ukusu te dodajte temeljac. Kuhajte još 15-20 minuta, odnosno dok sve povrće nije gotovo. Po želji možete i usitniti ručnim mikserom.
Kremasta tjestenina
Treba vam
1 bundeva
1 crveni luk
300 g kremastog sira
povrtni temeljac
500 grama tjestenine po izboru
Kockica maslaca
sol, papar, muškatni oraščić
Na ulju popržite luk te kad postane staklast, dodajte kockice bundeve. Začinite i zalijte temeljcem. Kad je gotovo, izblendajte ili usitnite ručnim mikserom. Skuhajte tjesteninu te ju pomiješajte s pripremljenim umakom, maslacom i kremastim sirom.
Juha od bundeve
Treba vam
1 bundeva
1 crveni luk
2 mrkve
4 režnja češnjaka
pileći temeljac
sol, papar
Prepržite luk na ulju i pred kraj dodajte češnjak. Dodajte očišćenu bundevu narezanu na kockice i zalijte temeljcem. Pojačajte vatru da prokuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte još pola sata dok bundeva nije kuhana. Izmiksajte ručnim mikserom. Poslužite toplo, uz kiselo vrhnje i svježi peršin te nakapajte bučino ulje.
Tjestenina sa špinatom, bundevom i orasima
Treba vam
1 bundeva
3 režnja češnjaka
200 grama špinata
400 grama tjestenine
pola limuna (kora i sok)
50 grama narezanih oraha
sol, papar, tucana crvena paprika
Bundevu očistite, narežite na kockice i prelijte maslinovim uljem te pecite u pećnici na 220 stupnjeva 40-45 minuta, dok ne postane lagano karamelizirana.
Kad je bundeva gotova, pola kockica zgnječite vilicom, a pola ostavite cijele. Sve ih stavite u tavu na kojoj ste 3-4 minute pržili češnjak s papriku (pazite da ne zagori). Dodajte tjesteninu koju iz vode izvadite 2 minute prije nego što je gotova. Sve dobro zamiješajte u tavi te dodajte špinat i sok te naribanu koru limuna. Miješajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne spoje, začinite po ukusu. Poslužite s narezanim orasima.