GG gastro

Kraljica jeseni na 6 prefinih i jednostavnih načina

04. listopad 2020.
Fotografija: iStock

Zdrava je, ukusna i može se pripremiti na mnogo načina - bundeva je neizostavan dio prehrane tijekom jeseni i zime, a mi donosimo šest načina koje ju možete pripremiti ove sezone.

Koju god bundevu izabrali, ne možete pogriješiti - od muškatne, hokkaido, buče, prinčeve krune ili ibize... Sve su bundeve bogate vitaminima i mineralima, zbog čega povoljno djeluju na imunitet i opće stanje organizma. Bundeve su pune beta karotena, karotina ili provitamina A, vitamina C, E i K i vitamina B grupe - B1, B2, B6, niacina, folne kiseline, kalija, fosfora, kalcija, željeza, pektina, celuloze... Njezina je energetska vrijedna iznimno niska - 26 kcal na 100 grama, zbog čega je odličan izbor za sve one koji žele smršavjeti i koristiti zdrave namirnice. 

Meso bundeve možete pripremati na mnogo načina. Primjerice, možete je ubaciti u pire krumpir, dodati sloj bundeve u musaki umjesto krumpira ili sloj u lazanjama, umiješati pire od bundeve u pastu carbonaru ili samo ispeći u pećnici i uživati u čipsu... 

U nastavku donosimo 6 jednostavnih recepata s ovom hit namirnicom koje ćete voljeti cijele jeseni i zime. 

Slatka pita 

Tijesto

220 grama brašna

50 grama šećera

100 grama maslaca

2 žumanjka

2-3 žlice hladne vode

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i maslac te dodajte žumanjke i dovoljno vode da umijesite meko tijesto. Ostavite da stoji 15-ak minuta. 

image
PItu poslužite sa šlagom
Foto: iStock

Punjenje

pola veće ili jedna manja muškatna bundeva

75 grama meda

75 grama šećera

3 jaja

1 žlica đumbira

pola žlice pimenta

Ogulite i izrežite bundevu na kockice te ju kuhajte 10-15 minuta u vodi ili omekšajte na tavi. Kad se malo ohladi napravite pire. U njega umiješajte ostale sastojke. 

Tijesto tanko razvaljajte te, ovisno o tome kakvu posudu ili posude koristite, prekrijte dno i strane do ruba. Ispunite punjenjem do dvije trećine. Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Ostavite da se ohladi barem 20 minuta. Poslužite uz šlag. 

Humus od bundeve

Treba vam

1 manja do srednja bundeva

1 konzerva slanutka

tahini pasta

maslinovo ulje

2 režnja češnjaka

2 žlice meda

sol, papar, kim

image
Humus s bundevom poslužite kao predjelo
Foto: Profimedia

Ispržite češnjak na maslinovom ulju kratko, da dobije laganu boju. Bundevu izrežite na kockice i prepecite u pećnici 15-ak minuta, da se opusti ili to učinite u tavi. 

Zatim sve sastojke stavite u jednu posudu i izmiksajte zajedno (ili stavite u blender). Ako bude pregust, humus razrijedite dodatkom maslinovog ulja, a možete ukrasiti prženim sjemenkama bundeve. 

Vegetarijanski chili s bundevom

Treba vam

1 manja ili srednja bundeva

1 konzerva graha (ili slanutka)

1 konzerva kukuruza

500 grama pelata ili umaka od rajčice

1 crveni luk 

4 režnja češnjaka

povrtni temeljac

čili papričica (ako nemate svježu, možete koristiti i sušeni začin)

sol, papar

kajenski papar

image
Vegetarijanski chili začinite po ukusu
Foto: iStock

Na ulju popržite narezani crveni luk i odmah dodajte čili papričicu. Začinite sa soli, paprom i kajenskim paprom. Nakon 10-ak minuta dodajte češnjak te zalijte vinom. Nakon 3-4 minute dodajte bundevu narezanu na kockice. Kad ona omekša, dodajte grah/slanutak, kukuruz i pelate. Začinite dodatno po ukusu te dodajte temeljac. Kuhajte još 15-20 minuta, odnosno dok sve povrće nije gotovo. Po želji možete i usitniti ručnim mikserom. 

Kremasta tjestenina 

Treba vam

1 bundeva

1 crveni luk

300 g kremastog sira

povrtni temeljac

500 grama tjestenine po izboru

Kockica maslaca

sol, papar, muškatni oraščić

image
Brza, kremasta tjestenina
Foto: iStock

Na ulju popržite luk te kad postane staklast, dodajte kockice bundeve. Začinite i zalijte temeljcem. Kad je gotovo, izblendajte ili usitnite ručnim mikserom. Skuhajte tjesteninu te ju pomiješajte s pripremljenim umakom, maslacom i kremastim sirom. 

Juha od bundeve

Treba vam

1 bundeva

1 crveni luk

2 mrkve

4 režnja češnjaka

pileći temeljac

sol, papar

image
Ukusna juha savršena za jesenske hladne dane
Foto: iStock

Prepržite luk na ulju i pred kraj dodajte češnjak. Dodajte očišćenu bundevu narezanu na kockice i zalijte temeljcem. Pojačajte vatru da prokuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte još pola sata dok bundeva nije kuhana. Izmiksajte ručnim mikserom. Poslužite toplo, uz kiselo vrhnje i svježi peršin te nakapajte bučino ulje. 

Tjestenina sa špinatom, bundevom i orasima

Treba vam

1 bundeva

3 režnja češnjaka

200 grama špinata

400 grama tjestenine

pola limuna (kora i sok)

50 grama narezanih oraha

sol, papar, tucana crvena paprika

Bundevu očistite, narežite na kockice i prelijte maslinovim uljem te pecite u pećnici na 220 stupnjeva 40-45 minuta, dok ne postane lagano karamelizirana. 

Kad je bundeva gotova, pola kockica zgnječite vilicom, a pola ostavite cijele. Sve ih stavite u tavu na kojoj ste 3-4 minute pržili češnjak s papriku (pazite da ne zagori). Dodajte tjesteninu koju iz vode izvadite 2 minute prije nego što je gotova. Sve dobro zamiješajte u tavi te dodajte špinat i sok te naribanu koru limuna. Miješajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne spoje, začinite po ukusu. Poslužite s narezanim orasima.