Zvjezdan Ružić

Kratki glazbeni film s važnom porukom

23. rujan 2022.

Fotografije: Filip Gržinčić

Gloria Glam

"Ukratko, Pianotron je glazba i ogledalo moje duše! Ako me želite bolje upoznati, poslušajte Pianotron, tamo su svi odgovori", rekao je glazbenik o novom projektu.

Zvjezdan Ružić projektom Pianotron ostvaruje svoje snove - glazbenik je sa svojim instrumentima plovio morem, ali i priredio pravi spektakl na maksimirskom jezeru. Iako primarno jazz glazbenik, Zvjezdan je izgradio jedan potpuno novi, moglo bi se reći - svoj žanr, kao spoj jazza, elektronske i filmske glazbe. 

Novim projektom izlazi iz okvira poznatog, kroz svoj prvi kratki glazbeni film naslova "Who Taught You That". 

"Prije dvije godine u suzama sam na vijestima gledao zapomaganje Georgea Floyda: ‘I can‘t breathe!‘, dok mu je policajac držao koljeno na vratu pa ga u konačnici i ugušio. Ta scena me rastužila i dirnula, a u meni se javilo bezbroj pitanja. Tko te je to naučio? Tko je ta osoba koja ti je objasnila da boja kože čini razliku u vrijednosti? Tko si je uzeo za pravo reći ti da je ispravno drugima zadavati bol, da tvoja vjera vrijedi više, da su jedino tvoji stavovi ispravni? Za mene je to simboliziralo sve ono što je čovjek čovjeku spreman napraviti iz uvjerenja koja su mu nametnuta i koja je u konačnosti prihvatio", poručuje Zvjezdan Ružić.

Tako je nastala skladba: "Who Taught You That", koju je izveo u suradnji sa svjetski poznatim Harlem Gospel Choirom iz New Yorka. 

Nakon uvrštavanja skladbe na novi album "Inspiration", Zvjezdan je predstavio kratki glazbeni film kojeg je realizirao u suradnji s redateljem Filipom Gržinčićem. Film ne govori isključivo o rasizmu, već svim oblicima nasilja te nosi poruku o tome kako promjena u svijetu dolazi od pojedinca.

Za ostvarenje filma zaslužan je kreativni dvojac Gržinčić. Filip i Slađana raspisali su scenarij na temelju Zvjezdanove priče, odradili audicije za glumce i krenuli u realizaciju. Iako je svečana premijera filma održana 21. rujna u Art kinu u Rijeci, još uvijek stignete uploviti na Zvjezdanovo Pianotron putovanje 12. listopada u Tvornici Kulture u Zagrebu.