Nikkei kuhinja

Takenoko ove sezone donosi jednu od najpopularnijih fusion kuhinja na svijetu

09. lipanj 2021.
Fotografije: Bojan Zibar

Fusion kuhinja posljedica je migracija ljudi iz jedne države u drugu (a nerijetko i kontinenta), pri čemu su doseljenici kombinirali i spajali svoju tradiciju s tradicijom zemlje u koju su doselili - tako su nastajala nova i zanimljiva jela. Takenoko ove sezone donosi spoj Perua i Japana!

Pored brojnih kultura i njihovih jedinstvenih gastronomskih odrednica, postoji i tzv. fusion kuhinja. Ona spaja različite kulinarske elemente iz dvaju ili više različitih kultura, često kombinirajući ono najbolje od njih.

Jedna od poznatijih svjetskih fusion kuhinja je Nikkei – kombinacija Japana i Perua. Premda na prvu zvuči neobično, kao spoj pomalo sterilne japanske kuhinje bez puno začina i vrele južnoameričke kulture s mnogo začina i šarenila - Nikkei predstavlja savršen balans između te dvije države, kako u korištenju začina, tako i u količini porcije na tanjuru. Svoje korijene vuče iz Perua, gdje se nalazi druga najveća zajednica Japanaca u Južnoj Americi (nakon Brazila), kada su japanski doseljenici, nedugo nakon dolaska, u nedostatku svojih namirnica i začina počeli spajati tradicionalne okuse i tehnike sa sastojcima koji su im bili pri ruci. Na taj način kreirana su zaista specifična i ukusna jela, koja sada možete isprobati i u Zagrebu.

image
Fotografije: Bojan Zibar
image
Fotografije: Bojan Zibar

Restoran Takenoko ove sezone nanovo pruža istinsko gastro osvježenje, uz nova jela i uzbudljive okuse egzotičnih i naizgled nespojivih svjetskih kultura. Nakon gotovo dva desetljeća od svog otvorenja, Takenoko ponovno postavlja ljestvicu za stepenicu više i predstavlja novi koncept nadahnut Nikkei kuhinjom. Osim standardnih i dobro poznatih jela s Takenoko potpisom, u novi meni uvršteno je 20 novih jela. Na čelu s vrhunskim chefom Rabbi Ataurom, koji se tokom karijere usavršavao u najslavnijim peruansko-japanskim restoranima diljem svijeta te chefom Mariom Starmanom i suchefom Teodorom Burićem, ali i ostatkom tima, Takenoko predstavlja spoj jednostavne, elegantne i blago začinjene japanske kuhinje s veselom, svježom i pikantnom kuhinjom Perua.

image
Fotografije: Bojan Zibar
image
Fotografije: Bojan Zibar

Najznačajnija karakteristika koju obje kulture njeguju u svojim kuhinjama je svježa riba - Japanci ju koriste za sushi i sashimi, dok Peruanci od nje rade jedno od svojih najistaknutijih jela - ceviche. Nikkei kuhinja obiluje svježom ribom, obogaćena je limetom, ali i papričicama i korijanderom, što joj daje jednu posebnu notu. Upravo je svježa riba poslužila kao inspiracija chefu Atauri za neobične voćno-riblje kombinacije, poput svježeg brancina u umaku od marakuje i hrskave tapioke. Osim prethodno spomenutog cevichea, tu su još i tartar i nigiriji s hrskavom kvinojom, janjeći kotleti servirani u umaku od ananasa i hlap u tempuri s aji panca chilli papričicama. Ne ostaje ništa drugo osim - isprobati ovu zanimljivu gastro fuziju. 

image
Fotografije: Bojan Zibar
image
Fotografije: Bojan Zibar