Ovog vam puta Anđela iz Kužinice otkriva recepte za tri deserta među kojima će se naći ponešto za sve čokoljupce neovisno o prehrambenim navikama ili vještini u kuhinji.
Čokoladni keksi s heljdinim brašnom
Mekani iznutra, lagano hrskavi i "žvakasti" izvana, bogatog okusa tamne čokolade koji je izbalansiran sa soli i još nekim finim aromama. Ovo su pravi gurmanski keksi koji ne zahtijevaju mnogo vremena i truda.
Sastojci (za 20-ak keksića)
- 300 g kvalitetne tamne čokolade (od 65 do 70% kakaa)
- 50 ml maslinovog ulja
- 45 g heljdinog brašna
- 1/2 žličice soli + neka fina sol za na vrh keksa (cvijet soli, maldon ili nešto slično)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica fino mljevene kave za espresso
- 150 g tamnog muscovado šećera
- 2 jaja
- 1 žlica alkohola po želji - može neki fini liker, može rum, a ja sam stavila burbon.
Priprema
Na pari otopite čokoladu pa u nju umiješajte maslinovo ulje i pustite da se malo ohladi. Pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, sol, kavu i prašak za pecivo. U odvojenoj posudi pjenasto umutite šećer i jaja pa polako ulijevajte otopljenu čokoladu neprestano miješajući. Dodajte i alkohol po želji i promiješajte. Na kraju umiješajte i sve suhe sastojke.
Smjesu stavite u hladnjak na 45 do 60 minuta pa oblikujte kuglice - ne trebaju biti savršeno okruglog oblika, ali neka budu podjednake veličine. Ja sam radila kuglice od 30 g i dobila 20 keksa.
Kuglice poredajte na pleh obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom, lagano pritisnite tek toliko da dobijete malo ravne površine pa pospite sa soli. Pecite 10 minuta u pećnici prethodno ugrijanoj na 180 stupnjeva.
Kada su gotovi, pustite ih na plehu 5 do 10 minuta pa izvadite na žicu za hlađenje i pustite da se hlade barem još 15ak minuta. Ovi keksi najbolji su mlaki pa slobodno oblikujte cijelu količinu smjese u kuglice, čuvajte u hladnjaku do nekoliko dana i pecite po potrebi.
Čokoladni mousse
Ovaj dekadentni mousse svoju bogatu, a svilenkastu teksturu, koju bi u klasičnom mousseu dobili pomoću mliječnih proizvoda i jaja, duguje avokadu i kokosovom mlijeku. Priprema se vrlo brzo i jednostavno, a ako nabavite adekvatnu čokoladu, ovaj desert prikladan je i za vegane.
Sastojci
- 3 manja, posve zrela avokada (oko 185 g očišćene mase)
- 15 g kakaa u prahu
- 80 g tamne čokolade
- 150 g kokosovog mlijeka
- Prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 – 60 g tekućeg zaslađivača po želji (agavin sirup, javorov sirup...)
Priprema
Kokosovo mlijeko stavite u hladnjak nekoliko sati prije pripreme deserta. Čokoladu otopite na pari pa je stavite u multipraktik s avokadom, kakaom, soli, vanilijom i zaslađivačem po želji. Sve dobro izradite u glatku smjesu.
Kokosovo mlijeko (limenku) izvadite iz hladnjaka pa s vrha izvadite dio koji se stvrdnuo - tekućinu koja se odvojila nemojte koristiti. Kokosovo mlijeko kratko izradite s mikserom pa pomiješajte s čokoladnom smjesom. Prebacite u posudice i stavite u hladnjak na minimalno sat-dva. Prije posluživanja, po želji, pospite kakaom i malo soli.
Čokoladni tart s karamelom
Ovaj desert prava je bomba koja se sastoji od bogatih okusa čokolade i karamele. Za njega ćete se trebati malo više potruditi, ali već na prvi zalogaj bit će vam jasno da se trud itekako isplatio.
Sastojci (za kalup promjera 23 cm)
Za tijesto
- 200 g brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 100 g maslaca, dobro ohlađenog i narezanog na kockice
- 30 g šećera
- Prstohvat soli
- Hladna voda po potrebi
Za ganache
- 200 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
Dodatno
- 600 g dulce de lechea (možete kupiti gotovi ili ovdje saznati kako ga jednostavno napraviti kod kuće)
- Po želji kakao nibs
- Po želji cvijet soli
Priprema
Najprije pripremite prhko tijesto tako da u multipraktik stavite sve sastojke osim vode, kratko propulsirajte da dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte 2 žlice hladne vode, kratko promiješajte i probajte dio smjese stisnuti rukom, ako se spaja u tijesto istresite sve na radnu površinu, ako ne, dodajte još žlicu vode.
Tijesto zatim oblikujte u disk, omotajte folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata. Nakon toga, tijesto razvaljajte na debljinu od 3 do 4 mm, prebacite u kalup i izbodite vilicom. Tijesto potom ohladite još pola sata pa stavite peći na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
Nakon pečenja, tijesto ohladite pa napunite dulce de lecheom i stavite u hladnjak. U međuvremenu, napravite ganache tako da do vrenja zagrijete slatko vrhnje i prelijete ga preko tamne čokolade narezane na manje komadiće. Pustite da stoji 5 minuta pa dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Čokoladni ganache prelijte preko sloja dulce de lechea i stavite u hladnjak dok se ganache malo ne stvrdne – minimalno sat vremena. Prije posluživanja, po želji, pospite kakao nibsima te cvijetom soli.