Zlatna koža

Njega i sjaj: proizvodi bez kojih ne možemo zamisliti ljeto

04. kolovoz 2022.

Fotografija: Profimedia 

Kolovoz bismo najradije proveli ne izlazeći iz badića, ali kako bismo pritom koži pružili adekvatnu i učinkovitu zaštitu, potrebno je prilagoditi rutinu njege vrućim sunčanim danima. Začinite priču zlatnim efektom na preplanuloj koži i prepustite se avanturama koje donosi ljeto.

Jedva smo dočekali visoke temperature, sol na koži i koktel u ruci. Ipak, kožu je potrebno zaštititi, regenerirati i omogućiti joj da vrati svoj prirodni sjaj, a ukupan rezultat zapečatit ćemo neodoljivim svjetlucavim efektom body shimmera. Već dobro znamo da su duga, nježna i bezbrižna izležavanja pod suncem spasonosna za um, ali i poprilično destruktivna za tijelo: dok ono pokušava neutralizirati slobodne radikale – visokoreaktivne vrste kisika "zaslužne" za oštećenje stanica kože i fotostarenje – događa se disbalans, odnosno štetni utjecaj sunca nadjačava sposobnost naše kože da se protiv njega bori. Osim toga, sunce je okidač mnogim alergijskim reakcijama, opeklinama i hiperpigmentaciji, a tamna koža obavezno znači i oslabljeni melanin: do tena koji svi toliko obožavamo i dugo nakon ljeta pokušavamo zadržati dolazi tako što sunce nadjačava naše prirodne zaštitne mehanizme. Zato je koži potrebna dodatna njega, koju ćemo joj osigurati trima osnovnim koracima.

Piling 

Piling će potencirati regeneraciju prirodne barijere kože i otopiti prljavštinu i ulje zarobljene ispod njezine površine. Uz to će potaknuti i proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline, što će pomoći koži koja se za ljetnih mjeseci bori s posljedicama fotostarenja, odnosno s borama i hiperpigmentacijom do kojih dolazi zbog pretjerane izloženosti suncu. Piling će omekšati kožu i omogućiti joj da upije sve kvalitetne sastojke, ali će je istovremeno učiniti osjetljivijom na sunčeve zrake, stoga je ključno nanositi ga u večernjim satima. Za kožu meku poput oblaka piling je conditio sine qua non, a ljeti će nam posebno odgovarati onaj na bazi morske soli, s omamljujućim mirisom masline, kokosa ili lavande. 

image

MBR Cell-Power Lipo Peel luksuzni piling za tijelo na bazi biljnih lipida/ ELEMIS Body Exotics Frangipani Monoi Salt Glow mineralni piling za tijelo/ 

Losion

Osim UV zraka na kožu štetno djeluje i intenzivna toplina, ali i dug boravak ispod ili ispred klima-uređaja. Stalni ekstremi kojima bez previše razmišljanja izlažemo svoje tijelo mogu ga posve iscrpiti, a kako bismo to spriječili, važna je, naravno, hidratacija. Korak broj jedan: piti puno, puno vode. Ako već mislite da je pijete dovoljno, povećajte unos za još malo. A ako vas, naprotiv, muči to što niste dovoljno disciplinirani, vrijeme je za usađivanje novih navika. Preporučuje se popiti dvije litre vode dnevno. No, osim vode, koži je potreban i kvalitetan hidratantni losion. Ako ga nanosite nakon pilinga, dakle u večernjim satima, odaberite ga u skladu sa svojim tipom kože, a ako ga nanosite ujutro, svakako se odlučite za onaj sa zaštitnim faktorom. Koža će vam biti zahvalna na osvježenju koje ćete moći osjetiti dodirom i vidjeti okom, a osim što većina proizvoda sa SPF-om već sama po sebi miriše na ljeto i plažu, možete odabrati i neki koji će dodatno začiniti olfaktivnu priču. Neodoljivi mirisi vanilije, kave ili nekakve cvjetne rapsodije prebacit će vas u pravi ljetni mood, pobuditi onaj poletni osjećaj koji nas hrani energijom.

image

BIOLOGIQUE RECHERCHE Gommage P50 Corps
gel za sva trenutna stanja kože/ EUCERIN Urearepair Plus
losion za tijelo s 10 % ureje i ceramidima/ UNSUN Hydrating Body Lotion sa SPF-om 30 i ljekovitim ekstraktima   

Body shimmer

Treći i najslađi korak u ljetnoj rutini njege tijela jednostavno je neodoljiv, a zbog toga i neizostavljiv. Svjetlucajući efekt na koži postići ćemo body shimmerima, odnosno uljima za tijelo koja će naglasiti naš preplanuli ten, a kožu učiniti blistavom, zanosnom, seksi i – najvažnije – hidratiziranom. Iako party estetika kojoj ćemo ovoga ljeta dati oduška ne voli pravilo "manje je više", pažljivo ga nanesite, jer ne želite izgledati kao disko kugla. Usredotočite se na ona područja koja želite istaknuti: ruke, dekolte, bedra, vrat. Za potpuno glam look i, još važnije, glam osjećaj, odaberite lepršavu ljetnu haljinu, svežite neurednu punđu i upotpunite kombinaciju onim najljepšim detaljem – sjajnom kožom.

image

HUDA BEAUTY N.Y.M.P.H Not Your Mama‘s Panty Hose hidratantni highlighter za efekt sjaja/ OLIVAL kristalni shimmer za tijelo sa svjetlucavim efektom/ TOM FORD Soleil Blanc svjetlucavo ulje s mirisom bijelog cvijeća i sandalovine/ SOLEIL Toujours Mineral Ally Daily Defense losion za tijelo sa SPF zaštitom 50 i blagim svjetlucajućim efektom