Preporuka

Tri žene, tri priče o žudnji

31. srpanj 2022.

Fotografija: Canva 

Ovog ljeta pročitajte roman "Tri žene" koji žene minuciozno i prelijepo točno opisuje kao seksualna i emotivna bića, a već ove jeseni stiže i ekranizacija tog bestsellera.

Platforma Showtime, poznata po serijama kao što su "Borgie", "Tudori", "Billions", "Preljub", "Domovina" i "Epizode", za jesen 2022. najavljuje seriju "Tri žene". Ekranizaciju vlastitog romana koji je u Velikoj Britaniji bio bestseller 2019. pisala je Lisa Taddeo, novinarka koja je punih osam godina putovala po Americi (s bebom i mužem) tražeći savršene sugovornice koje joj se žele otvoriti oko svog seksualnog života. Ono što je započelo kao novinarsko istraživanje, pretvorilo se u roman koji prati tri stvarne žene. Uz literarni talent same Taddeo, unatoč bolno točnoj faktografiji (u uvodu knjige je naglašeno da je većina događaja i dijaloga rekreirano zahvaljujući sms porukama, mailovima i opisima samih sudionica ljubavnih afera) one postaju fiktivni likovi čije priče ne pratimo voajerizma radi, već jer su to fantastične tri priče o tri žene, a svaka od njih možemo biti mi, pomalo i jesmo. 

Posebno je intrigantan slučaj Maggie Wilken čija je "afera" sa srednjoškolskim profesorom, kojeg je ona pet godina kasnije tužila za seksualno zlostavljanje, opisana u detalje jer je profesor oslobođen optužbi. Taddeo kaže da je njegov pravni tim nikada nije kontaktirao, što je nevjerojatan nastavak ove priče o seksualnom zlostavljanju materijaliziranom kao "veza" između profesora i učenice. 

Ni druge dvije žene čije priče roman prati nisu inzistirale na lažnim imenima - Sloane je Taddeo u detalje prepričala svoj brak prepun ostvarenih seksualnih maštarija, snimaka seksa s drugim muškarcima i prepričavanja istih suprugu, te grupnjaka i seksa u troje u kojima je tijekom godina sudjelovala sa suprugom koji je u tome jednako uživao. Nisu to puka prepričavanja sadržaja s OnlyFans platforme, ne brinite se: duboka emotivna podloga takvog seksa, razoreni brakovi i odnosi jednako su zanimljivi dio priče. Ali najvažnije i najbolje od svega su psihološki portreti tih triju žena. Taddeo progovara kroz svaku savršeno točno, i ni u jednom trenutku knjige ne ostavlja čitateljici mogućnost da pomisli da ne razumije motive. One Maggiene, koja je doista bila zaljubljena u svog profesora, ali koja nije znala da je ta zaljubljenost zapravo poluga koju muškarac na poziciji moći ne smije iskorisiti seksualno, ni Line, žene koja je u braku bez intime, a koja u svojoj tinejdžerskog pretpovijesti ima u kod upisan date-rape, silovanje tako bolno (ne)poznato mnogim ženama. Poznato, jer je date-rape praktički bio tipičan seksualni doživljaj u studentskim danima. Nepoznato, jer je desetljećima bilo neprepoznato kao silovanje za koje žrtva, iako je došla na lice mjesta, nije kriva. Linu je nakon tog događaja, o kojem je naravno brujala cijela škola, ostavio tadašnji dečko, a u kasnijim godinama, oni se vraćaju jedno drugom kao ljubavnici. Lina je toliko gladna seksa i intime (jer je brak u kojem živi brak bez poljubaca i orgazama) da u jednoj - oh so relateable - epizodi panično traži dadilju samo da bi mogla otići na kratki fiks seksa i požude, koji se, dakako, u ženskoj perspektivi vječno miješa sa ljubavlju. Time je ovu knjigu proglasio knjigom godine i pripovjedačkim trijumfom, i ostaje nam samo nada da će prekomjernom produkcijom umoreni proizvođači TV sadržaja uspjeti zadržati taj nerv britke pripovijesti o ženskom seksu i razlozima zašto maštamo kako maštamo, zašto vodimo ljubav kako je vodimo, zašto pristajemo na seks kada ga i želimo i ne želimo. Ove tri žene su sve žene. Ako je čitate na plaži, budite spremne na retraumatizaciju ali i potencijalnu naglo probuđenu strast, a prije svega, uzbuđenje jer su žene tako minuciozno i prelijepo točno opisane kao seksualna i emotivna bića.

Serija snimljena prema romanu, na kojoj je radila i autorica romana, stiže na Showtime ove jeseni, a u glavnim ulogama su DeWanda Wise, Shailene Woodley, Gabrielle Creevy​ i Betty Gilpin.