Moda kroz 2020.

Pratili smo trendove, analizirali fenomene i razgovarali sa stručnjacima

02. siječanj 2021.
Fotografija: Imaxtree

O modi smo ove godine maštali, propitkivali smo trendove, otkrivali smo nove kreativce, dizajnere i imena o kojima ćemo tek slušati.

Moda je mnogo više od "krpica" i njezina uloga nije samo funkcionalna, ona je osjećaj, izraz naše osobnosti i stila, trenutnog raspoloženja i zbivanja u svijetu, ona se živi i utječe na naše živote isto kao što i mi svojim djelovanjem oblikujemo nju. Iza pojma mode krije se kompleksni svijet zbog kojeg niti jedan trend nije slučajnost, u što smo se uvjerili i s ovom godinom.  

Zato smo, osim modnih predmeta žudnje koji su našli mjesto na našoj GG izbor listi, donošenja novosti i aktualnih trendova, modi pristupali i s kritičke strane, analizirali smo, komentirali sa stručnjacima modne fenomene i pokušavali zagrebati ispod površine jedne trendi trenirke ili određene torbice koja je odjednom postala sveprisutna na ulicama i društvenim mrežama. 

Zašto ćemo radije uskočiti u robusne tenisice nego u elegantne cipele i tko su dizajneri odgovorni za uzlet streetweara i odjeće koja graniči s pojmom lijepog? Trend ružne mode nije prolazan već se uvukao u pore našeg lifestylea.

Ružna moda ide dalje: stilisti su nam komentirali 'ugly fashion trend'

"Reinterpretacija "ružnog" u modno privlačno i uzbudljivo po meni je modi osigurala puno šire vidike u kojima se mogla razvijati i fenomen je svakako puno slojevitiji i dublji od chunky tenisica ili oversized hoodica", komentirao nam je stilist Petar Trbović. 

Ovaj modni trend ponekad dolazi u paketu s ponovnim korištenjem odjeće, što dodatno potiče već popularne second-hand i vintage pokrete, kojem smo se posebno priklonili u 2020. godini, kada se industrija suočila s posljedicama svoje hiperprodukcije, etički neodgovorne proizvodnje i materijala koji nisu ekološki prihvatljivi. 

Brza moda je stvar prošlosti, a vintage je novi glam

Modna održivost i odgovorno konzumiranje mode zato su dio lifestyle higijene i odgovornost svakoga od nas da prije kupovine promislimo dva puta. Odnosi se to i na naše rutine ljepote, pa smo razgovarali i o second-hand beauty pokretu koji još uvijek dijeli mišljenja. Jedna je to od tema o kojoj smo razgovarali s profesionalnom vizažisticom Sekom Kožul. 

Kontroverzni second-hand beauty trend

U doba kada nam je prozor u svijet postao ekran mobitela, a privatnost nam je na izvol'te, postali smo uniformirani i isti, odjeveni u kombinacije iz high street izloga koje vrlo brzo dobivaju etiketu 'out'. Jedan je to od razloga zbog kojih nam se javila nostalgija za prošlim vremenima, što se očitovalo na modnoj sceni. Osim onih prethodnih dekada, modnu utjehu smo ove godine pronašli u devedesetima, čija smo stilska obilježja prenijeli na 2020. godinu. 

gg modni vremeplov: devedesete kao izvor inspiracije

Volimo se prisjetiti stilskih ikona iz prošlih razdoblja koje i danas imaju snažan utjecaj, dok istovremeno pratimo i rast modernih ikona, koje su ponekad ironično noseći stare trendove nametnule i neke koje želimo zaboraviti - visoki struk ili široki remen - zašto nam se vraćaju ovi fatalni modni komadi? 

Sviđalo vam se ili ne, hlače niskog struka imaju comeback

Iz iste nostalgije svjedočili smo i povratku rajfova, pufastih haljina i lakiranih Mary Jane cipela. Zvuči kao dječja kombinacija? Pa da, "Rave Like You Are Five" Guccijeva je kolekcija kojom nas je Alessandro Michele želio vratiti u dane djetinjstva, i nije jedini u tom naumu.  

"Nalazimo se u vremenu kada je, nažalost, moda postala histerična u nastojanju da bude ekskluzivna, jer ekskluzivnost nestaje"

Kako su nas modne kuće zavele komadima koje smo nosili kao klinci?

U želji da se istaknemo ono suludo često je dolazilo na repertoar. Još jednom prašinu je podigao Gucci, niti prvi, a niti posljednji put, s kreacijama kao što su zamazane traperice. Besmislica ili genijalan potez dizajnera?

"Nalazimo se u vremenu kada je, nažalost, moda postala histerična u nastojanju da bude ekskluzivna, jer ekskluzivnost nestaje", mišljenje je Petra Trbovića s kojim smo razgovarali o ovom slučaju. 

O Guccijevim prljavim trapericama

"Ono što mi je bilo važno prilikom dizajniranja je da uniforme imaju dašak tradicije koja izumire u Hrvatskoj, potom misleći na gospođe koje tkaju na velikim drvenim tkalačkim stanovima...Rezultat je ispreplitanje tradicije i modernog.", rekla nam je Sara Lončarić čije uniforme zaposlenici nose u nedavno otvorenom luksuznom resortu na Hvaru. S njom i ostalim hrvatskim dizajnerima razgovarali smo o stanju modne scene u Hrvatskoj, o stvaranju i njihovoj inspiraciji. 

Uniforme za luksuzni hotel kreirala je Sara Lončarić 

Kada je nastupio lockdown, oni, kao i ostali mali poduzetnici i kreativci zadobili su težak udarac, a serijalom tekstova podržavamo domaće kreativce željeli smo i pružiti podršku i olakšati im poslovanje u neizvjesnim vremenima. Podržavamo ih bez obzira na pandemiju i kupujemo iz njihovih kreativnih radionica, na što vas uvijek pozivamo. 

Podržavamo domaće kreativce

Naši dizajneri o poslovanju u vrijeme pandemije

Inspirirale su nas i naše 'it' djevojke i gg žene - od Ivane Pirizović čiji jedinstveni stil obožavamo, do Jelene Skendžić, poslovne žene kod koje tražimo skincare savjete, talentirane pjevačice Nike Turković s kojom smo uz razgovor pili prvu jutarnju kavu...

Komentar dizajnera: o tjednima mode i novim kolekcijama

Kod inspirativnih pojedinaca koji nas nadahnjuju često smo tražili lifestyle, beauty i modu inspiraciju, dijelili su s nama omiljene filmske naslove, pjesme, literaturu...Uživali smo i u modnim igrama i trikovima stranih djevojaka i muškaraca koji pišu stranice modnih zbivanja. Pratili smo puls modnih metropola, iako tiši ove godine, u vidu street stylea i kroz nevjerojatne vizije luksuznih modnih kuća s kojima smo sanjarili i tražili bijeg od stvarnosti. 

Pročitajte više...

Biste li nosili Birkinicu novog doba?

Nova imena, novi dizajn i inovacije obilježili su ovu godinu i tek otvorili vrata nekim mogućnostima, načinima prezentacije i konzumacije modnog sadržaja. Za kreativnim, suvremenim i inspirativnim ćemo uvijek tragati, nastavit ćemo propitkivati, moda će nas nastaviti zabavljati ali i pripremati za nova, izazovna vremena. Zanima vas kako izgleda ona post-apokaliptična?